Onze visie:
Onze manier van paarden houden.
Misschien ken jij onze stal al een beetje of heb je al eens gekeken op onze facebookpagina. Het is je dan vast opgevallen dat wij onze paarden niet in een stal hebben staan en er altijd ruwvoer aanwezig is. In dit stukje ga ik jullie uitleggen waarom dit zo is en vertel ik jullie nog meer over onze manier van paarden houden.
24/7 buiten kunnen staan.
Bij ons staan de paarden dus niet in een stal. De paarden kunnen bij ons altijd buiten staan. De paarden hebben schuilplekken. Dit zijn bomen en schuilstallen. Wij vinden dit heel belangrijk, omdat een paard een bewegingsdier is (zij lopen in de natuur wel 30-50 kilometer op 1 dag). Ook is een natuurlijke omgeving van een paard buiten en niet in een stal. Wij hebben als mens besloten om de paarden uit de natuur te halen om vroeger er gebruik van te maken in een oorlog, op het land en nu om mee te sporten en een maatje in te vinden. Vroeger was er niet veel mogelijkheid om te onderzoeken hoe een paard nu eigenlijk leeft en waarom dat zo is. Daarom zijn we de paarden gaan houden zoals wij dachten dat goed was en ook fijn was voor ons. Het paard heeft er niet om gevraagd om in een stal gezet te worden. Nu er meer onderzoek is gedaan weten we hoe belangrijk het is voor een paard zijn gezondheid zowel mentaal als fysiek dat een paard altijd buiten kan staan. Ook vinden wij dat ieder dier zo veel mogelijk in zijn natuurlijke omgeving moet kunnen leven ook al is het ons huisdier geworden. Dit is nu eenmaal hoe een dier leeft en dat is niet voor niks. Paarden leggen vele afstanden af voor eten en drinken (bewegen dus veel) op verschillende ondergronden. Daar is het lichaam ook op gemaakt. Paarden in stallen bewegen niet veel. Ook lopen ze niet zo veel op verschillende ondergronden (in een stal ligt vaak stro of vlas). Dan kun je er vanuit gaan dat paarden hier gezondheidsproblemen van kunnen krijgen. Denk maar aan de hoeven. Die kunnen niet meer zo veel hebben als paarden heel veel op stal staan en dus de hele tijd op dezelfde ondergrond staan. Denk maar aan darm problemen. Door het weinig bewegen, maar toch in porties veel eten binnen krijgen. Niet iedereen kan het natuurlijk voor elkaar krijgen dat zijn of haar paard zo veel kilometer op een dag loopt. Soms is er op de stal waar je staat of het plekje wat je zelf hebt niet zo heel veel ruimte. Maar iedere extra beweging is dus belangrijk! Als je de mogelijkheid hebt om je staldeur altijd open te laten of je paard in een paddock te zetten met een schuilplek zeggen wij, doen! Een paard beweegt dan alsnog meer dan in een stal. Daarom hebben wij onze paarden 24/7 buiten staan. Ze mogen gewoon paard zijn.
Onbeperkt hooi
Wij geven de paarden onbeperkt ruwvoer. Daarmee bedoelen wij dat de paarden altijd wat kunnen eten (hooi, takken, wat gras hier en daar). Een paard in de natuur eet 60 procent van zijn tijd per dag (ongeveer 15 tot 20 uur). Hun darmen zijn hier op gemaakt. Hun maag maakt ook altijd maagzuur aan. Als een paard dan niet kan eten (en dus niet kan kauwen) ontstaan er maagzweren. Het is dus heel belangrijk dat een paard constant kan eten. Wel is het hierbij belangrijk dat een paard voldoende beweging krijgt. In de natuur loopt het paard dus heel veel en eet constant kleine beetjes. Je kunt je voorstellen dat als een paard de hele dag in een stal staat en wel de hele dag onbeperkt te eten krijgt dat het paarden lichaam daar ook niet echt op gemaakt is. Daarom staan onze paarden ook 24/7 buiten met soortgenoten. De soortgenoten zorgen er ook voor (bijvoorbeeld: als je een niet te groot stuk hebt waar de paarden op lopen) dat ze elkaar in beweging houden. Ze spelen met elkaar. Gaan op onderzoek uit met elkaar. Het is dus heel erg belangrijk dat paarden ook met soortgenoten staan. Zo leven de paarden in hun natuurlijke omgeving ook. Het zijn kudde dieren dus horen ook simpelweg in een kudde. Wij geven onze paarden dus onbeperkt ruwvoer, omdat hun lichaam daar simpelweg voor gemaakt is.
Bitloos werken met paarden
Wij werken met de paarden zonder bit. Dit heeft een aantal hele simpele redenen. Als eerste een aantal lichamelijke redenen:
1. Een paard heeft een ademhalingsweg en een slokdarm. Tijdens het rijden is de slokdarm gesloten. De ademhalingsweg is dan open. Als een paard slikt is de ademhalingsweg dicht en de slokdarm gesloten. Met een bit in de mond van het paard worden er tegenstrijdige signalen afgegeven. Het bit zorgt er voor dat het paard wilt slikken en kauwen. Er worden dan signalen doorgegeven naar de hersenen om te gaan kauwen en slikken, maar als een paard beweegt is de slokdarm eigenlijk gesloten. De ruiter geeft ook aan dat het paard moet bewegen. Daar heeft het paard de ademhalingsweg voor nodig. Er ontstaat zo een conflict tussen het bewegen en rust en eten. Ook zijn de beenbewegingen en de ademhaling met elkaar in balans. Als de ademhaling wordt verstoord zullen de benen zich aan het ritme van de ademhaling aanpassen. Dit zorgt ervoor dat een paard niet meer beweegt zoals het op zijn allerbest kan bewegen. Je zult dan merken dat bij veel paarden er een rommelige gang ontstaat (harder - zachter en niet in balans).
2. Wij mensen besloten te willen rijden op het paard en werken met het paard. We moesten een manier verzinnen waarop we konden communiceren met het paard. Er zijn talloze manier verzonnen en zo ook het bit. Een paard communiceert met zijn soortgenoten door lichaamstaal en gevoel. Als een paard ergens heel erg naar kijkt zullen de andere paarden daar vaak ook naar gaan kijken. Als een paard ziek is of mentaal niet in balans is voelen paarden dit. Dit laten ze dan weer zien met hun lichaamstaal. Wij gebruiken daarom geen bit, omdat paarden met hun lichaamstaal en gevoel communiceren. Zo communiceren wij dus ook met onze paarden!
Voor ons is het belangrijkste in het samenwerken met onze paarden: we hebben er beide plezier in, we werken samen, we rijden/doen grondwerk, omdat we het leuk vinden, door het werken met paarden heeft het paard de mogelijkheid tot het vinden van leiderschap in de mens (leiderschap is een behoefte van een paard em geeft rust aan een paard) en het is gezond voor een paard en mens om veel te bewegen!

Maak jouw eigen website met JouwWeb